Atos

Kun ranskalainen tietotekniikan palveluyritys Atos osti Siemensin IT-palveluyhtiön ja vanhat toimitilat päätettiin purkaa, moni asia muuttui Suomessa. Atokseksi muuttunut Siemensin IT-palveluyhtiö tarvitsi uudet nykyaikaiset toimitilat, jotka sopivat paremmin moderniin asiantuntijatyöhön ja ovat Atoksen ilmeen mukaiset.

Ensisijaisena tavoitteena oli löytää oikean kokoinen ja uuteen yritystilanteeseen soveltuva tila pääkaupunkiseudulta. Tämän lisäksi IT-alalla toimivalla Atos-tiimillä oli myös muita tärkeitä tavoitteita.

Tavoitteena tietoturvallinen avokonttori

Yksi ratkaistavista asioista oli tietoturva. Neuvottelutilojen haluttiin sijaitsevan omien muiden tilojen yhteydessä keskitetyn neuvotteluhuonealueen sijaan. Osa tiloista äänieristettiin kokonaan. Nyt tiimiläiset voivat puhua puhelimessa taatusti rauhassa. Äänieristettyjä pienhuoneita voi käyttää myös erityistä keskittymistä vaativien tehtävien tekemiseen.

Kaikissa tiloissa on kiinnitetty huomiota akustiikkaan. Aiemmissa toimitiloissa vaivannut toimistomelu on uudessa toimitilassa saatu minimoitua huomaamattomaksi.

IT-konsulttien liikkuvaan työhön soveltui parhaiten flexioffice-ajattelu. Omien henkilökohtaisten työpöytien sijaan on varmistettu, että kaikilla on käytössään erilaisiin työtehtäviin parhaiten sopivia erilaisia työtiloja. Useat työntekijät voivat hyödyntää samoja tiloja, koska Atoksella on käytössä puhtaan pöydän politiikka.

”Halusimme avokonttorin, missä tiimit voivat istua yhdessä ja pitää tarvittaessa vaikka pikapalaverin”, kertoo toimitilaprojektista vastannut Atoksen työsuojelupäällikkö Tapio Korhonen.

Avokonttorin lisäksi yhteistyötä tukemaan haluttiin myös uudentyyppinen taukotila. “Pearco pystyi auttamaan meitä onneksi hyvin monipuolisesti. Tavanomaisten toimistotilojen lisäksi meillä on nyt noin 50-paikkainen kahvila, jossa on kolmenlaisia tiloja: rento sohvanurkkaus, kahvilamaiset pöydät sekä varsinaiset ruokailutilat.”

Korhonen arvostaa Pearcon suunnittelijoiden rohkeutta tehdä vähän tavallisesta poikkeaviakin ehdotuksia. ”Itselle ei tullut mieleen sijoittaa kirjahyllyä keskilattialle, mutta se sekä näyttää hyvältä että jakaa sopivasti tilan.” Myös värivalinnoissa Pearco teki rohkeita, mutta mieluisia ehdotuksia.

Sisustuksen taustalla brändi ja ergonomia

Muuttoprojektin yhtenä tavoitteena oli tuoda uusissa tiloissa esiin Atoksen brändi. ”Pearco sai hyvin yhtiön värit sisustukseen mukaan”, Korhonen kertoo. Yleisväritykseltään tilat ovat rauhallisen vaaleat. Yksittäisissä seinissä on käytetty tehostevärejä, ja mm. työtuoleissa näkyy yrityksen brändiväri. Lopputuloksena on toimistotila, joka on elävä ja värikäs, mutta kuitenkin sopivan rauhallinen.

Myös ergonomiaan haluttiin kiinnittää huomiota. “Meillä oli aikaisemmin montaa eri työtuolityyppiä, mutta pöydät olivat kiinteitä ja korkeuden säätö hankalaa. Päädyimme yhteen työtuolityyppiin ja säädettäviin sähköpöytiin”, Korhonen kuvailee.

Kalustekilpailutuksessa käytettiin Pearcon asiantuntemusta. Korhosen työterveyshuollolta saamat ohjeet toimivat Atoksen toiveiden taustamateriaalina. Pearco laati ehdotuksen erilaiset tarpeet täyttävistä työtuolimalleista ja auttoi parhaiten kokonaisuuteen istuvan, koko toimistolle yhteisen mallin valitsemisessa.

Tiivistä ja joustavaa yhteistyötä

Atoksen toimitilaprojektissa hyödynnettiin kokonaisvaltaisesti Pearcon palveluita. Tila- ja sisustussuunnittelun lisäksi Pearco tarjosi projektinjohtopalvelut, valvoi muutostyöt, kilpailutti kalustehankintoja ja auttoi sopivien toimistokalusteiden valinnassa.

Atoksen ja Pearcon projektiin sisältyivät mm.

  • tila- ja sisustussuunnittelu,
  • projektinjohtopalvelu ja aikataulutus,
  • alihankkijavalinnoissa avustaminen,
  • lyhytaikainen tilapäiskalusteiden vuokraus

“Teimme hankkeen edetessä asiakkaan edustajan Tapio Korhosen kanssa tiivistä yhteistyötä”, kertoo Pearcon Kaj Oksanen. Molempien mielestä yhdessä tekeminen oli hyvin joustavaa. “Tapio teki erittäin hyvää työtä mm. Atoksen sisäisten päätösten hakemisessa. Yhdessä pystyimme luomaan persoonalliset ja kiinnostavat tilat, jotka ovat yleisilmeeltään kuitenkin sopivan hillityt”, Oksanen kiittelee.

Iso muutos toi lopussa kiitoksen

Atoslaiset ovat ottaneet uudet tilat hyvin vastaan. ”Tilat ovat toimineet hyvin ja työntekijät ovat alkaneet tottua uudenlaisiin työpisteisiin. Uusiin toimitiloihin muuttaminen oli kuitenkin kaikkiaan meille iso muutos”, Korhonen muistuttaa.

Uudenlainen tilankäyttö mahdollistaa sen, että ikkunapaikkoja riittää käytännössä kaikille. ”Ihmiset haluavat istua ikkunan ääressä. Koppityöskentelystä on nyt päästy avarampaan ja valoisampaan tilaan, olemme tyytyväisiä” , Korhonen summaa.

Atoksen ja Pearcon yhteistyö jatkuu. Pearcon asentajat toteuttavat jatkossakin esimerkiksi erilaisissa muutostilanteissa tarvittavia asennuksia.

Atos lyhyesti

Atos SE (Societas Europae) on kansainvälinen IT-palvelutalo, jonka liikevaihto vuonna 2013 oli 8,6 miljardia euroa. Atoksella on 76 300 työntekijää 52 maassa. Tarjoamme maailmanlaajuiselle asiakaskunnalle ulkoistuspalveluja, järjestelmäintegraatio- ja sovellustukipalveluja, teknologiapalveluja sekä Wordline-tytäryhtiön kautta maksuliikennepalveluja. Worldline on maksuliikennealalla Euroopan johtava yhtiö ja merkittävä globaali toimija. Meitä leimaa vahva toimialatuntemus, ja vaikutamme erityisesti seuraavilla aloilla: valmistava teollisuus, kauppa, palveluala, julkinen sektori, terveydenhuolto, liikenne, rahoitusala, teleoperaattorit ja tietoliikenne, media sekä
energia-ala. Tuomme edistyksen voimaa asiakkaidemme liiketoimintaan vahvalla teknologiaosaamisellamme. Atos on olympiakisojen ja paralympiakisojen virallinen IT-
kumppani ja listattu Pariisin NYSE Euronext -pörssiin. Toimimme nimillä Atos, Atos Consulting, Worldline ja Atos Worldgrid. Lue lisää osoitteesta http://fi.atos.net.