Toimitilojen tulevaisuus

– etätyö uutena normaalina? (8.2.2022)

Työyhteisöjen asenne etätyötä kohtaan on muuttunut hyväksyvämmäksi ja organisaatioiden johtamiseen etänä on alkanut löytyä paremmin keinovalikoimaa. Vastustuksen puolin ja toisin vähentyessä ja etujen ollessa kiistämättömiä, on vaikeaa nähdä tulevaisuutta jossa paikasta riippumattomasti tehtävä työ ei olisi merkittävässä osassa.

Muualla kuin oman yrityksen toimitiloissa tehtävä työ on lisääntynyt pandemian myötä merkittävästi ja tilanteen jatkuessa onkin huomattu uuden työtavan sopivan useisiin tehtäviin hyvin. Etätyöskentelyä tukevien työvälineiden, etäneuvottelusovellusten ja yrityskohtaisten käytäntöjen vakiinnuttua on myös tunnistettu tuottavuuden paranemista, sekä vähentyneen matkustelun tuottamat edut sekä yrityksille, että työntekijöille.

KEHITTYVÄT TOIMITILAT YRITYSTEN KOHTAAMISPAIKKOINA

Yritysten toimitilojen merkitys oli jo ennen korona-pandemian alkua suuntautunut yhä voimakkaammin työyhteisöjen ja yrityksen imagon kannalta tärkeiksi yhteenkuuluvuuden ja tapaamisten keskittymiksi. On melko todennäköistä, että tämä kehitys tulee jatkumaan ja työtiloilta odotetaan entistä enemmän monikäyttöisyyttä, laadukkuutta ja viihtyisyyttä, teknistä toimivuutta, sekä keskeistä sijaintia.

Vuokranantajien on todennäköisesti jatkossa tuotettava lisää sisältöä kiinteistökohteisiinsa ja niiden sisältämiin palveluihin; on tarjottava sisällöllisesti huipputasoisia toimitiloja ja työympäristöjä, joiden palvelut auttavat vuokralaisia ​​olemaan tuottavampia, olipa kyse sitten kestävyys- tai hyvinvointiratkaisuista tai digitaalisesta tekniikasta.

Joustavan työskentelyn ansiosta toimistosta voi tulla tärkeä ankkuri. ”Kun yrität houkutella, pitää kiinni ja kasvattaa huippulahjakkuuksia, työpaikalla on todella merkittävä rooli siinä, miten ihmiset kokevat yrityksen”, sanoo Michael Holloway / Kiwi Property, kiinteistösijoitusten pääjohtaja, (yksi Uuden-Seelannin suurimmista kiinteistöalan toimijoista).

”Sen sijaan, että tekisit työhaastattelun videoneuvottelussa, haluat mennä heidän tilaansa ja nähdä, kuinka he arvostavat muita henkilöstön jäseniä.”

TOIMITILOJEN MERKITYS TULEVAISUUDESSA

Yrityksen menestyksen tarina ja perinteet ovat sosiaalisena ja kulttuurisena pääomana vahvoja vetovoimatekijöitä kun katsotaan työelämään hakeutuvien nuorten asenteita ja toiveita suhteessa työtä tarjoaviin.

Uransa alussa olevilla työntekijöillä on todennäköisesti enemmän halua olla toimistolla yhdessä muiden organisaation ihmisten kanssa oppiakseen ja kerätäkseen kokemusta sekä tärkeitä sosiaalisia kontakteja. Iän ja palvelusvuosien myötä, perhe-elämän vakiintuessa ja lasten syntyessä, työntekijälle saattaa olla paljon helpompaa työskennellä enemmän kotona.

”I don’t think any business will want to go back to the way things were done, so that has an immediate implication for space”
Jim Coleman Head of economics, WSP UK 

Aloilla, joilla työ voi vapautua suorittamisen paikasta, on mahdollista että työpaikat ja työntekijät muuttavat edullisten kustannusten mukana esikaupunkeihin ja pienemmille paikkakunnille. Mutta myös päinvastaista liikettä on ennakoitavissa työvoima- ja markkinakriittisillä aloilla ja toiminnoissa. Kysymykset keskittämisen ja useiden paikallistoimipisteiden vaihtoehdoista ovat samalla palaamassa uudella tavalla mielenkiinnon kohteeksi.