Uusitut toimitilat

Suomen Nestlé Oy:lla oli kaksi vaihtoehtoa: muutto tai tilojen kokonaisvaltainen uudistus. Jälkimmäinen voitti ja tuloksena syntyi modernin työyhteisön tarpeisiin räätälöity avotoimisto, jonka kruunaa lemmikeille omistettu osasto.

Muutostarve työympäristössä

Näyttävä sisääntulo, rauhallinen avotoimisto, hiljentymiseen varatut huoneet ja työntekijöiden lemmikeille omistettu osasto. Tätä kaikkea pitävät sisällään Suomen Nestlé Oy:n uusitut toimistotilat Espoon Keilaniemessä.

Muutos lähti modernisoinnin tarpeesta. Vanhassa toimistossa sekä kalusteet että tilan rakenne kaipasivat päivitystä 2010-luvulle, tämän päivän työkulttuuriin sopiviksi. Vanhoissa tiloissa yksittäiset työhuoneet veivät suunnattomasti tilaa ja etäisyys työntekijöiden välillä oli turhankin suuri.

Asiantuntijat suunnitteluun

Kun tilojen päivittämisen tarve havaittiin, ensimmäisenä vaihtoehtona oli muutto uusiin toimitiloihin. Nestlé tilasi kiinteistökonsulttiyrityksen selvittämään, mitä tiloja on tarjolla ja mitä muutto tulisi kustantamaan. Kun vaihtoehdot pistettiin riviin, muutto alkoi vaikuttaa työläältä ja kalliilta ratkaisulta. Konsulttiyritys DTZ suositteli Nestléä uudistamaan toimitilansa Pearcon kanssa.

”Meillä on yrityksessä käytäntönä hyödyntää aina ulkopuolisia asiantuntijoita. Heillä on paras osaaminen ja käsitys markkinoista sekä paikallisesta lainsäädännöstä. Olimme tyytyväisiä, kun saimme toimitilauudistusten asiantuntijat suunnittelemaan muutosta”, kertoo muutosprosessista Nestléllä vastannut henkilöstöpäällikkö Sanna Grön.

Muutoksen toteutus

Yhteistyön aikana Pearco laati tilankäyttöehdotukset ja muokkasi niitä asiakkaan toiveiden pohjalta, inventoi kalusteet, suunnitteli aulatilaan edustavan showroomin, avusti kalustehankkinoissa sekä selvitti kiinteistöpuolen kanssa tarvittavat asiat, kuten uusien vesiputkien reitityksen.

”Kalusteiden siirrot ja kalusteasennukset teimme vaiheittain siten, että toimistossa pystyttiin mahdollisimman pienin häiriöin työskentelemään. Asentajamme tyhjensivät aina yhden toimiston alueen kerralla kalusteista ja asensivat uudet kalusteet tilalle, kun viereisellä alueella tehtiin liiketoimintaa. Tämä sujui todella hyvin asiakkaan kanssa yhteistyössä”, kehuu Pearcon Kaj Oksanen.

Pearco huolehti kaikesta yhteydenpidosta remontin aikana korjausrakentamisen urakoitsijaan ja kiinteistön manageriin asiakkaan puolesta.

Suunnittelua yksilöllisten tarpeiden pohjalta

Suunnitelma tehtiin yrityksen tarpeiden pohjalta. Yksittäisten työhuoneiden viemästä hukkatilasta haluttiin eroon ja niiden tilalle toivottiin avotoimistoa sekä hiljaisia ryhmätyöskentelytiloja. Ja se lemmikkihuone. Yrityksen kansainvälisenä käytäntönä on ollut, että koska valikoimaan kuuluu eläinten ruokia valmistava Purina-liiketoiminta, työntekijöiden lemmikit ovat tervetulleita maistajia ja seuralaisia.

Vanhassa toimistorakenteessa lemmikkien tuominen ei kuitenkaan ollut mahdollista, sillä Purinan tilat sijaitsivat fyysisesti samassa tilassa keittiön kanssa. Kun tilat uudistettiin, keittiö ja lemmikeille varatut tilat jaettiin ovilla eri osastoille. Nyt Purinan konttorin lattiaa koristavat koirien juomakupit ja purulelut.

Toimitilojen aulatilassa oleva showroom kaipasi päivitystä ja Pearco auttoi tuomaan siihen sopivaa näyttävyyttä. Nyt valoisa lounge-tila kahvikoneineen sopii niin työntekijöiden virkistäytymiseen kuin asiakastilaisuuksien isännöintiin.

Realistiset ratkaisut ammattilaisilta

Uusituissa toimitiloissa jokaiselle työntekijälle on mitoitettu optimaaliset työskentelytilat ja ergonomiset kalusteet. Käytävien reunoille sijoitetuista hiljaisista työskentelytiloista avautuu merinäköala. Vaikka työntekijöiden henkilökohtaiset tilat pienenivät muutoksessa, vastarintaa muutokselle ei Grönin mukaan juurikaan näkynyt. Päinvastoin, moni on tyytyväinen siihen, että kommunikointi eri tuotekategorioiden työntekijöiden kanssa on nyt helpompaa.

”Osa työntekijöistä oli oikein innoissaan, kun pystyimme yhdessä miettimään, mitkä toiminnot tukevat toisiaan ja miten ne kannattaa sijoitella.”

Nestlén alussa asettamat toiveet on toteutettu – järki kädessä. “Toisin kuin monien sisustusarkkitehtien kanssa, Pearcolla oli todella hyvä käytännön järki mukana kaikessa. He ymmärtävät realiteetit eivätkä ole aina hakemassa sitä kalleinta ja uusinta”, kiittelee Grön. Pearcon asiantuntemus teki Grönin mukaan työntekijöihin vaikutuksen. ”Kaikki muuton suunnittelusta pieniin viilauksiin sujui saumattomasti ja jopa työpöytien järjestys optimoitiin isoista ikkunoista tulevan valon mukaisesti. Ammattitaito ja vahva osaaminen näkyy kaikessa. Olemme äärimmäisen tyytyväisiä.”